Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Παράδοση χαρακτικών έργων του Μουσείου του Λούβρου
 στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Δίου

Ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας, Christian Thimonier, εν ονόματι των γαλλικών αρχών, θα παραδώσει δυο χαρακτικά έργα του Τμήματος χαρακτικών του Λούβρου στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Δίου, την Δευτέρα 20, ώρα  4.30 μμ, παρουσία της κυρίας Sophie Descamps, επιμελήτρια του Μουσείου του Λούβρου.
Κατασκευασμένες για λογαριασμό του Λουδοβίκου του 14ου , τα συγκεκριμένα χαρακτικά έργα , εξιστορούν το έπος του Μέγα  Αλεξάνδρου και παρουσιάστηκαν
για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2010 κατά τη διάρκεια της έκθεσης με θέμα ΄΄Το Λούβρο στο Δίον΄΄ στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ολύμπου, όπου η Γαλλία ήταν η Τιμώμενη Χώρα. Μην ξεχνάμε ότι η μεγάλη μακεδονική εκστρατεία ξεκίνησε, μετά από θυσίες προς τιμή του Δία, από το Δίον στους πρόποδες του Ολύμπου.

Η τελετή παράδοσης των δυο χαρακτικών, παρουσία των τοπικών αρχών, λαμβάνει χώρα με  την ευκαιρία της επίσκεψης στην περιοχή γάλλων δημοσιογράφων και συγγραφέων, στα πλαίσια ταξιδιού ενημέρωσης και γνωριμίας εν όψει της έκθεσης με θέμα "Το βασίλειο του Μέγα  Αλεξάνδρου:  η Αρχαία Μακεδονία » που πρόκειται να διοργανωθεί κάτω από την πυραμίδα του Λούβρου, από τον Οκτώβριο 2010 έως τον Ιανουάριο 2011. Σε συνεργασία με τα ελληνικά μουσεία της Μακεδονίας - η μεγαλύτερη έκθεση όλων των εποχών στο εξωτερικό - είναι βέβαιο ότι θα παρακινήσει το γαλλικό κοινό να έρθει να γνωρίσει από κοντά αυτή τη περιοχή που μέχρι και σήμερα παραμένει άγνωστη για πολλούς στη Γαλλία.

Τα δυο χαρακτικά που θα παραδώσει ο Γενικός Πρόξενος είναι τα εξής :
- ΄΄Η είσοδος του Αλέξανδρου στη Βαβυλώνια΄΄ (1704)
- ΄΄Η Ακαδημία Επιστημών και Καλών Τεχνών΄΄ (1698)

Πρόκειται για έργα του διάσημου Γάλλου χαράκτη Sebastien Le Clerc (1634-1714). Μηχανικός και μαθηματικός, που ενθαρρύνθηκε από το μεγάλο ζωγράφο του Louis XIV Charles Le Brun για να αφοσιωθεί στο σχέδιο και τη χαρακτική. Το 1672, έγινε δεκτός από την Βασιλική Ακαδημία Ζωγραφικής και Γλυπτικής ως καθηγητής της γεωμετρίας και  προοπτικής και υπήρξε ο πρώτος χαράκτης που έγινε δεκτός ως μέλος της Ακαδημίας. Κατά τη διάρκεια της ζωής του, αναπτύσσει επίσης μια σημαντική δραστηριότητα ως εικονογράφος. Ο κατάλογος του περιλαμβάνει 3412 έργα που γρήγορα έγιναν περιζήτητα από τους μεγάλους συλλέκτες της εποχής.

Τα χαρακτικά, έργα του Τμήματος χαρακτικών του Λούβρου, θεσμός που δημιουργήθηκε το 1797 για να διαφυλάσσει τις χαραγμένες πλάκες από χαλκό των εθνικών συλλογών. Θα πρέπει να γυρίσουμε στο 1667 για να αναζητήσουμε τις ρίζες αυτής της υπηρεσίας, όταν  δημιουργήθηκε ένα εργαστήριο χαρακτικής με βασιλικούς χαράκτες, εκ των οποίον και ο
S. Le Clerc. Το 1670, ο τότε πρωθυπουργός Colbert, ανήσυχος για τα έξοδα της βασιλικής προπαγάνδας, αποφάσισε να διαθέσει προς πώληση τα χαρακτικά που είχαν παραγγελθεί από τον βασιλιά. Η απόκτηση  χαρακτικών μεγάλων χαρακτών αναπτύχθηκε γύρω στα τέλη του 18ου αιώνα εμπλουτίζοντας έτσι παλιές και νέες συλλογές.  Το έργο ΄΄Η Ακαδημία Επιστημών και Καλών Τεχνών΄΄,  που ενώνει την επιστήμη με την τέχνη, αποτελεί ένα πρόσφατο απόκτημα του Λούβρου και τυπώνεται σε περιορισμένα αντίτυπα λόγου της ευαισθησίας της πλάκας χαλκού.

Η δωρεά προς το Αρχαιολογικό Μουσείο του Δίου, επιτράπηκε χάριν στον διευθυντή του Τμήματος χαλκογραφίας του Λούβρου, κ. Pascal Torres. Ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη θέλησε με την ευκαιρία αυτή να υπογραμμίσει το θαυμασμό που διακατέχονταν  οι γάλλοι  καλλιτέχνες  και ο ίδιος ο Βασιλιάς Λουδοβίκος  ο 14ος προς τη Μακεδονία του Μέγα Αλέξανδρου.

------------------------------------------------------------------------------------------------
54622 Θεσσαλονίκη, Μακένζυ Κίνγκ 8, Τηλ. 2310 244030-031, Φαξ 2310 244032

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου