Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Ομιλία στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση


Εδώ και ενάμιση χρόνο η Κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει λύσεις που θα βγάλουν τη χώρα από τα αδιέξοδα στα οποία είμαστε εγκλωβισμένοι. Στην προσπάθεια αυτή πολλοί ξεχνούν ότι η αιτία του προβλήματος δεν είναι η πρόσφατη κρίση του δανεισμού. Αυτή είναι το αποτέλεσμα. Είναι οι δομικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας και πάνω απ’ όλα η κρίση αξιών που μαστίζει εδώ και δεκαετίες τη χώρα μας.
Αυτό σημαίνει ότι οι λύσεις δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα αριθμητικών υπολογισμών. Χρειάζεται να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο που λειτουργούμε ως άτομα και ως μέλη αυτής της κοινωνίας. Αν θέλουμε πραγματικά να αλλάξουμε την πορεία της χώρας, πρέπει να βάλουμε το εμείς πάνω από το εγώ. Και επιτρέψτε μου να αναφέρω εδώ μια φράση του Ευρωβουλευτή Ντανιέλ Κον Μπετίτ, ενός φιλέλληνα που πολλές φορές πήρε τη θέση μας και υπερασπίστηκε την Ελλάδα. Είπε να πάψουμε ως Έλληνες να είμαστε ο καθένας για τον εαυτόν μας, για την πάρτη μας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις μας έδειξαν όμως ότι θα χρειαστούμε πολύ χρόνο μέχρι να το πετύχουμε. Δυστυχώς, το πολιτικό σύστημα για ακόμη μια φορά είναι ένα βήμα πίσω από την κοινωνία, μια κοινωνία που ζητά το αυτονόητο: συναίνεση και κοινή προσπάθεια για τη σωτηρία της χώρας.
Η Αντιπολίτευση όμως φαίνεται ότι δεν είναι έτοιμη ακόμα να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις της. Δεν είναι έτοιμη να ξεφύγει από το καταστροφικό παιχνίδι της κομματικής τακτικής, αυτό που ευθύνεται για πολλά από τα σημερινά δεινά. Πώς να το καταλάβει βέβαια, αφού είναι σαφές ότι δεν έχει αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών; Ότι η χώρα δίνει την πιο σκληρή μάχη επιβίωσής της, ότι οι πολίτες περιμένουν από το πολιτικό σύστημα να ενώσει τις δυνάμεις για το καλό του τόπου. Χωρίς, λοιπόν, να υπολογίσουν τις συνέπειες επέλεξαν να επενδύσουν σε μια οικονομική και πολιτική κρίση, για να ενισχύσουν την πολιτική τους θέση την επόμενη μέρα. Προσπαθούν μάλιστα να πείσουν τον ελληνικό λαό ότι για τη σημερινή κατάσταση ευθύνεται η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Όμως, η αλήθεια δεν αλλάζει, όσο και αν προσπαθούν κάποιοι να τη διαστρεβλώσουν. Κανείς δεν ξεχνά ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση παρέδωσε μια χώρα με μηδενική αξιοπιστία, μια χώρα που στήριζε τη δυνατότητα του δανεισμού της σε πλασματικά στοιχεία, μια χώρα στην οποία η αξιοκρατία και η διαφάνεια ήταν μόνο στα χαρτιά.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Εμείς δεν θα μπούμε σ’ αυτό το παιχνίδι. Ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύτηκε για να λύσουμε τα προβλήματά του και όχι τα δικά μας, προβλήματα τα οποία για χρόνια έμπαιναν κάτω από το χαλί, τώρα όμως βγήκαν στην επιφάνεια με τον πιο δραματικό τρόπο. Ο Πρωθυπουργός, οι Υπουργοί αλλά και η Κοινοβουλευτική Ομάδα απέδειξαν για ακόμη μια φορά ότι είναι διαρκώς παρόντες. Δεν φυγομαχούν, δεν αφήνουν τη χώρα στα δύσκολα. Εδώ και είκοσι μήνες η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να αλλάξουν τα κακώς κείμενα, χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Έχουμε επιλέξει να είμαστε χρήσιμοι και όχι πρόσκαιρα αρεστοί. Σημασία δεν έχουν πλέον οι θεωρητικές τοποθετήσεις και τα ευχολόγια. Μπροστά μας έχουμε μια αμείλικτη πραγματικότητα που απαιτεί ριζοσπαστικές προτάσεις και λύσεις. Λύσεις που ξεβολεύουν όσους ζουν σε βάρος των πολλών, όσους λυμαίνονται τους κόπους μιας ολόκληρης κοινωνίας και τις ελπίδες της νέας γενιάς που αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη ανεργία και είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.
Εδώ και ενάμισι χρόνο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, υλοποιήσαμε μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν εδώ και δεκαετίες: Έλεγχος της φαρμακευτικής δαπάνης. Ανάρτηση όλων των αποφάσεων στο διαδίκτυο. Αλλαγές στη δικαιοσύνη, στη δημόσια διοίκηση, στις Ένοπλες Δυνάμεις. Προσπάθεια καταπολέμησης της γραφειοκρατίας με τη δημιουργία υπηρεσιών μιας στάσης. Καλλικράτης. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις μεταρρυθμίσεις που επιχειρήσαμε αυτό το διάστημα. Αυτό που μένει τώρα είναι να συνεχίσουμε ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά, εφ’ όσον έχουμε μάθει πλέον και από τα λάθη μας, για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί. Ήδη, τα πρώτα θετικά μηνύματα έρχονται από το εξωτερικό. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, που είναι πλέον και δανειστές μας, έδειξαν ότι αντιλαμβάνονται την ανάγκη ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Με χθεσινές δηλώσεις του ο Πρόεδρος του EUROGROUP Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ πρότεινε την υλοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων έργων στη χώρα μας αποκλειστικά από ευρωπαϊκούς πόρους. Είναι μια πρόταση που είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ το 2008 και συνεχίσαμε να την υποστηρίζουμε με κάθε τρόπο. Αν αυτό γίνει τελικά πράξη -και πιστεύουμε ότι θα γίνει- θα απελευθερωθούν πόροι περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο ποσό, αν αναλογιστούμε ότι οι δημόσιες δαπάνες για επενδύσεις φέτος φτάνουν περίπου τα 8,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Η εξέλιξη αυτή, όμως, κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη για τρεις ουσιαστικές αλλαγές: Πρώτον, η ουσιαστική απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας. Δεύτερον, η ουσιαστική αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας. Τρίτον, η ταχύτατη απονομή της δικαιοσύνης, ώστε να δημιουργηθεί τελικά ένα κράτος συνεπές, οργανωμένο και με τάξη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Κλείνοντας, θέλω να δώσω και εγώ με τη σειρά μου ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα Κυβέρνηση και πιστεύω ότι στο τέλος του δρόμου οι προσπάθειές μας θα αποδώσουν καρπούς και η χώρα θα βγει πιο δυνατή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου