Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Ερώτηση Κώστα Κουκοδήμου για τον "χαρακτηρισμό γης"


Κύριοι υπουργοί,
Με την παρ.1 του άρθρου 56 του Ν.2637/98 (ΦΕΚ 200/Α/27-8-98), όπως αυτό αντικαταστάθηκε με την παρ.37 του άρθρου 24 του Ν.2945/01, ορίζεται ότι με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων και Γεωργίας, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται τα κριτήρια με τα οποία διαβαθμίζεται σε ποιότητες και κατατάσσεται σε κατηγορίες παραγωγικότητας η αγροτική γη.

Με έγγραφό του ο Γ. Γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (075490/16-5-2011) ορίζει ότι τα πιστοποιητικά για τη Γεωργική Γη υψηλής παραγωγικότητας θα εκδίδονται με την πάγια διαδικασία, όπως αυτή ίσχυε μέχρι την έκδοση της παραπάνω ΚΥΑ.

Με την παρ. 2 του άρθρου 56 του Ν.2637 όπως αυτό αντικαταστάθηκε ορίζεται ότι: με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων και Γεωργίας, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται τα γεωγραφικά όρια της αγροτικής γης υψηλής παραγωγικότητας. Έως τον κατά τα ανωτέρω καθορισμό, ο χαρακτηρισμός αγροτεμαχίων ως γης υψηλής παραγωγικότητας γίνεται από τις ίδιες υπηρεσίες. Από τις διατάξεις των προηγούμενων εδαφίων εξαιρούνται οι περιοχές που έχουν καθοριστεί χρήσεις γης από εγκεκριμένα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια ή Σχέδια Χωρικής Οικιστικής Πόλης, καθώς και Ζώνες Οικιστικού ελέγχου.

Με την παρ.6 του ίδιου άρθρου του Ν.2637 όπως αυτό αντικαταστάθηκε ορίζεται ότι: «Σε αγροτεμάχια που χαρακτηρίζονται από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης του οικείου νομού ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας απαγορεύεται η άσκηση οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας, εκτός από τη γεωργική εκμετάλλευση και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς Α.Π.Ε. Κάθε επέμβαση στις εκτάσεις αυτές, είτε για τη μεταβολή του προορισμού τους και τη διάθεσή τους για άλλες χρήσεις είτε για την εκτέλεση έργων ή τη δημιουργία εγκαταστάσεων ή παροχή άλλων εξυπηρετήσεων μέσα σε αυτές, έστω και χωρίς μεταβολή της κατά προορισμό χρήσης τους, αποτελεί εξαιρετικό μέτρο και ενεργείται πάντοτε με βάση τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που εκδίδεται μέσα σε δυο μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος και μόνο για λόγους που εξυπηρετούν το γεωργικό χαρακτήρα της αγροτικής εκμετάλλευσης ή την εγκατάσταση σταθμών ΑΠΕ.

Η απαγόρευση αυτή δεν ισχύει εφόσον πρόκειται για την εκτέλεση στρατιωτικών έργων, που αφορούν την εθνική άμυνα της χώρας, καθώς και για την εκτέλεση μεγάλων αναπτυξιακών έργων του Δημοσίου και των ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, σε όλες τις περιοχές που είναι εκτός Γ.Π.Σ., ΖΟΕ, ΣΧΟΟΑΠ, πριν την έκδοση οποιασδήποτε μορφής οικοδομικής άδειας, θα πρέπει ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος να φροντίσει για την έκδοση του παραπάνω πιστοποιητικού γης υψηλής παραγωγικότητας. Αν με το πιστοποιητικό αυτό κριθεί από την αρμόδια Διεύθυνση Γεωργίας ότι το γήπεδο ανήκει σε γη υψηλής παραγωγικότητας, τότε αναστέλλεται έμμεσα η έκδοση οικοδομικής άδειας, έως ότου εκδοθεί η ΚΥΑ της παρ. 6 του άρθρου 56.

Μέχρι και σήμερα δεν έχει εκδοθεί η παραπάνω ΚΥΑ.
Οξύμωρο είναι το γεγονός ότι σε περιοχές που έχουν θεσμοθετημένες χρήσεις γης (π.χ. ΓΠΣ), προβλέπονται διάφορες χρήσεις (μεταξύ αυτών και κατοικία) εντός περιοχής που χαρακτηρίστηκε από το ΓΠΣ ως Γη υψηλής παραγωγικότητας.

Μετά από τα παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
-Πότε πρόκειται να εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ και γιατί καθυστερεί;
-Πώς θα αντιμετωπιστεί το κενό νόμου που υφίσταται σε περιοχές που έχουν θεσμοθετημένες χρήσεις γης μέσω ΓΠΣ και ταυτόχρονα ως Γη υψηλής Παραγωγικότητας;


Ο Ερωτών Βουλευτής
Κωνσταντίνος Κουκοδήμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου