Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Χρηματοδότηση έργων στην Πιερία

Συνάντηση του Βουλευτή Πιερίας Θανάση Παπαγεωργίου με την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη για την προώθηση και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ του Πολυδύναμου Αρχαιολογικού Πάρκου Νεολιθικού Οικισμού Παλιαμπέλων Κολινδρού και της αποκατάστασης του Ιστορικού Πύργου των Λαζαίων στην Άνω Μηλιά.

Στο πλαίσιο επαφών με κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να προωθηθούν έργα της Πιερίας για να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ ο κ. Παπαγεωργίου είχε το πρωί της Τετάρτης 15 Ιουνίου 2011, συνάντηση με την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη. Όπως είναι ήδη γνωστό το Υπουργείο Πολιτισμού έχει εντάξει και θα χρηματοδοτήσει το έργο “Ανάδειξη Ορειβατικής Διαδρομής Ολύμπου – Εγκατάσταση Συστημάτων Προστασίας και Εξοικονόμησης Ενέργειας” προϋπολογισμού 1.100.000 ευρώ, ενώ ολοκληρώνεται η διαδικασία για την ένταξη στο ΕΣΠΑ σημαντικών έργων αρχαιολογικού, πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος όπως είναι η ολοκλήρωση του Μουσείου Μακρυγιάλου, το Αρχαιολογικό Πάρκο Λειβήθρων, οι Μακεδονικοί Τάφοι στην είσοδο του Δίου, στην «Τούμπα» Καρίτσας, στα ΣΕΑ Κορινού και στην είσοδο της Κατερίνης, καθώς και η πιστοποίηση του Ναυτικού Μουσείου του Λιτοχώρου.
Ο κ. Παπαγεωργίου συζήτησε με την κ. Μενδώνη την δυνατότητα χρηματοδότησης δύο ακόμη σημαντικών έργων. Άλλωστε όπως τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου η Πιερία, αυτή η μικρή αγκαλιά γης, ανάμεσα στον Όλυμπο, τα Πιέρια και τον Θερμαϊκό Κόλπο, ήταν φιλόξενη για τον άνθρωπο σ όλες τις περιόδους – της προϊστορίας και της ιστορίας – και γι αυτό έχει σε όλη της την έκταση πολλούς αρχαιολογικού ενδιαφέροντος τόπους και πολλά ιστορικά μνημεία.
Κάποια από αυτά, έχουν ανασκαφεί και έχουν δώσει σημαντικές πληροφορίες για την ιστορία και τον πολιτισμό της Πιερίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας, ενώ η ανάδειξη και η προβολή τους τα έχει καταστήσει πόλους έλξης χιλιάδων επισκεπτών.
Υπάρχουν όμως και αρκετοί αρχαιολογικοί χώροι και ευρήματα από ανασκαφές που αναμένουν την ανάδειξη, την αξιοποίηση και την προβολή τους.
Δύο τέτοιοι χώροι με ιδιαίτερη αρχαιολογική και ιστορική σημασία είναι στα Παλιάμπελα Κολινδρού και στην Άνω Μηλιά ψηλά στα Πιέρια.

Νεολιθικός Οικισμός Παλιαμπέλων Κολινδρού
Ο νεολιθικός οικισμός των Παλιαμπέλων αντιπροσωπεύει την πρώτη εγκατάσταση γεωργοκτηνοτρόφων σε μια περιοχή που διατηρεί μέχρι σήμερα τον έντονο γεωργικό της χαρακτήρα. Η ανασκαφή του χώρου με το πρόγραμμα TEMPER εντάσσει τη θέση σε ένα ενιαίο δίκτυο περιοχών με στοιχεία προϊστορικής κατοίκησης, που θα αποτελέσει παράδειγμα της κοινής ευρωπαϊκής και μεσογειακής καταγωγής. Παράλληλα έχει εκπονηθεί μελέτη για την δημιουργία Πολυδύναμου Αρχαιολογικού Πάρκου που στοχεύει στην καινοτομική ανάδειξη του αρχαιότερου νεολιθικού οικισμού της περιοχής και στη βιωματική σχέση των επισκεπτών με το αρχαιολογικό απόθεμα.
Χαρακτηρίζεται ως «πολυδύναμο» επειδή καλεί τους επισκέπτες να μετέχουν ενεργά και όχι ως απλοί παθητικοί θεατές στις προσφερόμενες δραστηριότητες. Ονομάζεται «πάρκο» σε αντιδιαστολή με τους κλασικούς αρχαιολογικούς χώρους, στους οποίους η επίσκεψη δεν έχει ενεργητικό βιωματικό χαρακτήρα. Προβλέπεται για το σκοπό αυτό η δημιουργία των εξής υποδομών:
•    Κέντρο υποδοχής επισκεπτών, όπου θα παρουσιάζονται πληροφορίες σχετικές με το κεντρικό θέμα-άξονα του πάρκου, δηλαδή τη διαχρονική παρουσίαση του αγροτικού βίου από το 7000 π.χ. (πρώτη εμφάνιση στην Ελλάδα) μέχρι την εισαγωγή της σύγχρονης μηχανικής/χημικής γεωργίας
•    Εργαστήρια της ανασκαφής, όπου οι επισκέπτες θα παρακολουθούν την αρχαιολογική διαδικασία
•    Ανασκαφικό χώρο, όπου οι επισκέπτες θα παρακολουθούν την ανασκαφική εργασία
•    Χώροι πειραματικών καλλιεργειών, όπου θα καλλιεργούνται «προϊστορικά» φυτά με τεχνικές που μαρτυρούνται από την ανασκαφή του νεολιθικού οικισμού και θα εκτρέφονται «νεολιθικά» ζώα
•    Χώροι εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για παιδιά και ενήλικες.
Υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη και είναι προϋπολογισμού 3.705.000 ευρώ

Πύργος των Λαζαίων στην Άνω Μηλιά στα Πιέρια
Στα Πιέρια, σε υψόμετρο 1000 μ., υπάρχει το χωριό Άνω Μηλιά όπου είχε τον πύργο της η κλεφταρματολική οικογένεια των Λαζαίων. Γόνος αυτής της οικογένειας είναι ο Γεωργάκης Ολύμπιος. Η Οικογένεια των Λαζαίων έδωσε πολλούς άνδρες στην πολύχρονη μάχη του ελληνισμού με τους Τούρκους, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στα χρόνια της εθνικοαπελευθερωτικής επανάστασης του 1821. Αποτέλεσμα αυτής της συμμετοχής ήταν ο πύργος να καταστραφεί από τους Τούρκους σε πολιορκία τον Απρίλιο του 1822.
Σήμερα στο χώρο υπάρχουν στοιχεία από την θεμελίωση και τοιχοποιία του υπογείου και εν μέρει του ισογείου χώρου του πύργου. Υπάρχει εγκεκριμένη Τεχνική Έκθεση αποκατάστασης του μνημείου (9η Ε.Β.Α. Θεσσαλονίκης)
Ο πύργος των Λαζαίων είναι το μοναδικό ιστορικό μνημείο που συνδέει την Πιερία με την εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση του 1821 και από τα ελάχιστα που υπάρχουν στην Μακεδονία.
Ο κ. Παπαγεωργίου αφού παρέδωσε αντίγραφο της Τεχνικής Έκθεσης αποκατάστασης του Πύργου των Λαζαίων καθώς και συνοπτικό υπόμνημα για τον Νεολιθικό Οικισμό Παλιαμπέλων Κολινδρού, ευχαρίστησε την κ. Μενδώνη για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της για την Πιερία, επισημαίνοντας πως είναι δύο έργα που θα πρέπει να προωθηθούν για χρηματοδότηση μαζί με τα άλλα σημαντικά έργα πολιτισμού της Πιερίας, διότι έχουν ιδιαίτερη αρχαιολογική και ιστορική σημασία. Η ανάδειξή τους θα συμβάλλει αποφασιστικά στην γνώση της τοπικής ιστορίας της Πιερίας και θα αποτελέσουν πόλο έλξης μεγάλου αριθμού επισκεπτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου