Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Μ. Χρυσοχοίδης: ‘To 2013 θα επιτύχουμε τη στροφή’

Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt δημοσιεύει σήμερα στην έντυπη έκδοση της, συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο δημοσιογράφο Robert Landgraf, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ως Υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
Ακολουθεί η μετάφραση της συνέντευξης:

Δημοσιογράφος: Κύριε Χρυσοχοΐδη, η αναδιάρθρωση του χρέους επετεύχθη, αλλά πως θα εξέλθει η Ελλάδα από την ύφεση;
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Η οικονομική κατάσταση συνάδει με την κατάσταση των τραπεζών. Τα (χρηματοπιστωτικά) ιδρύματα έπρεπε να συμμετάσχουν πλήρως στο κούρεμα του χρέους, το οποίο στο τέλος οδήγησε σε απόσβεση μεγαλύτερη του 70%. Και τώρα έχουν ανάγκη από νέα κεφάλαια, ώστε να εφοδιάσουν την ελληνική οικονομία με καινούργια δάνεια. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα μας! Γι’ αυτό και κάθε μέρα χάνονται εκατοντάδες θέσεις εργασίας.
Δημοσιογράφος: Η βελτίωση είναι στον ορίζοντα;
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μετά από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με τη βοήθεια του ευρωπαϊκού Ταμείου διάσωσης, μέρα με τη μέρα η κατάσταση θα γίνεται καλύτερη. Πιστεύω ότι από το Σεπτέμβριο θα γίνει αντιληπτή μια πρώτη βελτίωση. Μετά από πέντε χρόνια ύφεσης υπολογίζω ότι θα υπάρξει στροφή από το επόμενο έτος. Αναμένω οικονομική ανάπτυξη έως 2%.
Δημοσιογράφος: Με ποια μέτρα προτίθεστε να δελεάσετε τους ξένους επενδυτές;
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Επεξεργαζόμαστε ένα νέο νομοσχέδιο, το οποίο θα εγκριθεί από το Κοινοβούλιο τις επόμενες ημέρες και θα απλοποιεί πολύ τη διαδικασία για επενδύσεις. Ένας φορέας θα αναλαμβάνει μελλοντικά όλες τις διαδικασίες αδειοδότησης για τους ξένους επενδυτές και δε θα χρειάζεται να προβαίνουν οι ίδιοι σε κάποια ενέργεια. Μετά από τέσσερις μήνες θα είναι έτοιμες όλες οι αναγκαίες άδειες.
Δημοσιογράφος: Από την άλλη πλευρά οι εύποροι Έλληνες φέρνουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό…
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Βρισκόμαστε στο στάδιο να συνάψουμε συμφωνία φορολόγησης με την Ελβετία και μπορεί να ακολουθήσει το ίδιο και με τη Μ. Βρετανία. Αλλά ας μην κοροϊδεύουμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα κλίμα που αποκαθιστά την αισιοδοξία και την εμπιστοσύνη. Μόνο έτσι θα επιστρέψουν τα χρήματα.
Δημοσιογράφος: Οι κοινοβουλευτικές εκλογές στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου δεν διευκολύνουν την κατάσταση.
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Με αυτόν τον τρόπο χάνουμε πολύ χρόνο, τον οποίο δεν έχουμε. Στην κατάσταση μας μετράει κάθε μέρα. Δεν χρειαζόμαστε περιπέτειες μέσω πρόωρων εκλογών, χρειαζόμαστε γρήγορες μεταρρυθμίσεις. Δεν θα ήταν αντιδημοκρατικό εάν επιμηκυνόταν ο χρόνος θητείας του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.
Δημοσιογράφος: Θα μπορούσε η Ελλάδα να κάνει χρήση της νομοθετικής περιόδου έως τον Οκτώβριο του 2013, προθεσμία κατά την οποία θα έληγε αρχικά η κυβερνητική θητεία;
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μου φαίνεται πολύ μακρά (η περίοδος). Αλλά μια επιμήκυνση της κυβερνητικής θητείας έως την άνοιξη του 2013, θα ήταν σίγουρα ορθή. Τότε η χώρα θα έχει σταθεροποιηθεί. Τότε οι άνθρωποι θα έχουν κατανοήσει πόσο απαραίτητα ήταν τα επώδυνα μέτρα. Διαφορετικά υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να έχουμε μια κυβέρνηση με πολλά μικρά κόμματα και πολλές ακραίες θέσεις.
Δημοσιογράφος: Ποιο ρόλο θα μπορούσε να διαδραματίσει στο μέλλον ο υπερκομματικός Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος;
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κάνει εξαιρετική δουλειά. Είναι προσηλωμένος στο καθήκον του. Στην Ευρώπη χαίρει εξαιρετικής φήμης. Θεωρώ ότι τον χρειαζόμαστε και στην επόμενη εκλογική περίοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου