Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Ούνα φάτσα, ούνα ράτσα σε όλα!


 Ούνα φάτσα, ούνα ράτσα για ακόμα μια φορά Ελληνες και Ιταλοί, καθώς και στη γείτονα η εκκλησιαστική περιουσία εξαιρείται από τη φορολογία ακινήτων. Ακριβώς όπως κι εδώ δηλαδή…

Η…διακριτική μεταχείριση έχει ξεσηκώσει τη λαϊκή κατακραυγή. Τόσο ο Τύπος, όσο και ομάδες πολιτών που δραστηριοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωση,ς στηλιτεύουν την ευνοϊκή μεταχείριση που επιφυλάσσει η Ρώμη για το Βατικαό, παρά τη δεινή οικονομική κατάσταση.

Όταν ξένοι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον νεόκοπο και "τεχνοκράτη" ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Μόντι, αν ο νέος φόρος ακινήτων θα επεκταθεί και στα εκκλησιαστικά ακίνητα, εκείνος απέφυγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας, λέγοντας πως "δεν έχουμε ακόμη εξετάσει την συγκεκριμένη περίπτωση".

Σύμφωνα με την εφημερίδα "La Repubblica", η αξία των ακινήτων που κατέχει η Καθολική Εκκλησία στην ιταλική επικράτεια ανέρχεται σε τρία δισ. ευρώ. Σύμφωνα με άλλες μελέτες, υπολογίζεται σε 2,2 δισ. ευρώ. Εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό των ακινήτων που ανήκουν στο Βατικανό σε 115.000, περιουσία που χρόνο με το χρόνο αυξάνεται, καθώς χιλιάδες καλοί Καθολικοί αποφασίζουν να συμπεριλάβουν την εκκλησία στις διαθήκες τους.

Η ίδια η Εκκλησία ισχυρίζεται μέσω διαρροών ότι είναι "μόλις" 500 εκατ. ευρώ. Αφορολόγητα πάντως… Είκοσι βουλευτές του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, κατέθεσαν τις ημέρες αυτές πρόταση νόμου για την επέκταση του νέου φόρου ακινήτων και στην εκκλησιαστική περιουσία, ενώ στο Facebook έχει δημιουργηθεί ομάδα με την ονομασία "Βατικανό πλήρωσε και εσύ τα μέτρα", με 160.000 μέλη. Στο twitter ανεβαίνουν 20 καινούργια μηνύματα για το θέμα κάθε λεπτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου