Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

40ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ ΜΙΚΡΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΕΙΖΟΝΑ ΠΙΕΡΙΕΑ ΘΕΑΤΡΑΝΘΡΩΠΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟ


ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΗΣ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΔΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΥ
JOHANNA WEBER (ΑΣΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ, 1-30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ)
18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
«ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ»
20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
 «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ» ΣΤΟ ΔΙΟΝ


Το 40o Φεστιβάλ Ολύμπου τιμά με ένα μικρό αφιέρωμα τον πιεριέα προσφυγικής καταγωγής Θεόδωρο Τερζόπουλο, αιχμή του δόρατος μιας άλλης αντίληψης για το θέατρο και την θεατρική αγωγή παγκοσμίως.
Ο Τερζόπουλος εγκαινίασε στην αστική Σχολή την θαυμάσια έκθεση της Johanna Weber (1966, Κολωνία) με θέματα παρμένα από τη σκηνοθετική δουλειά του. Η καλοστημένη έκθεση περιλαμβάνει μορφές και σκηνές ασπρόμαυρες και έγχρωμες από τη δουλειά του παγκόσμιου πια Τερζόπουλου, και οι φωτογραφίες αποτυπώνουν αυτό ακριβώς το διαπολιτισμικό πάθος, το σωματικό ρίγος και την καθολική ένταση που απαιτεί το παίξιμο των έργων του σκηνοθέτη.
Στις 18 Αυγούστου στις 8 το βράδυ παρουσιάζει στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου με μια λόγια ομάδα θεατρολόγων (Σάββας Πατσαλίδης, Γιώργος Σαμπατακάκης, Σάββας Στρούμπος) το βιβλίο που εκδόθηκε πριν από λίγους μήνες από τις θεσσαλονικώτικες εκδόσεις UNIVERSITY STUDIO PRESS με τίτλο «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ. Από το προσωπικό στο παγκόσμιο» (360 σελίδες), βιβλίο  που έγραψε η Πηνελόπη Χατζηδημητρίου. Σκοπός του βιβλίου είναι όπως μας υπενθυμίζει το οπισθόφυλλο «να συνεισφέρει τόσο στον σύγχρονο εγχώριο όσο και στον διεθνή διάλογο της θεωρίας και της πράξης του θεάτρου, παρουσιάζοντας την περίπτωση ενός Έλληνα σκηνοθέτη που ξεκινώντας από ένα μικρό χωριό της Πιερίας κατόρθωσε να «αγωνίζεται» στην παγκόσμια αρένα. H συγγραφέας, αντιλαμβανόμενη τη σκηνοθετική πορεία του Θεόδωρου Tερζόπουλου ως μια μεταφορά στην τέχνη της προσωπικής του αντίληψης για τη ζωή ως ένα λαβύρινθο μέσα στον οποίο ο άνθρωπος αναζητεί μια έξοδο-νόημα, επομένως ρέουσα και διαρκώς γενεσιουργό, επιθυμεί να εντοπίσει τις βασικές ύλες που διαμορφώνουν τον σταθερό και αμετάβλητο πυρήνα της θεατρικής του πράξης, γύρω από τον οποίο οι θεατρικές του δημιουργίες-παραστάσεις λειτουργούν σε μια σχέση ταυτόχρονα κεντρομόλο και φυγόκεντρη».
Τέλος, η μοναδική για φέτος παράσταση στη Βόρεια Ελλάδα, θα ανεβεί από το θέατρο Άττις του Θεόδωρου Tερζόπουλου στις 20 Αυγούστου στις 9 το βράδυ ( Προμηθέας Δεσμώτης) στο αρχαίο θέατρο του Δίου. Πραγματικά ένα σημαντικό  αφιέρωμα αλληλεγγύης, προσφοράς θεατρικής αλλά και διανοητικού πλούτου που τιμά τον καλλιτέχνη και την Πιερία.

ΘΟΔΩΡΟΣ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Θόδωρος Τερζόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Μακρύγιαλο Πιερίας. Τελειώνοντας το γυμνάσιο σπουδάζει στην δραματική σχολή του Κώστα Μιχαηλίδη κι έπειτα φεύγει για την Γερμανία όπου φοιτά στο Berliner Ensemble, δίπλα στους Ρουθ Μπερκχάους, Μάνφρεντ Βέκβερτ, Έκκεχαρτ Σάαλ και τον ίδιο τον Χάινερ Μύλλερ. Εκεί γνωρίζει τη φιλοσοφία του Bauhaus, που τον προίκισε με την έντονα σχηματική αντίληψη της κίνησης που διατηρεί μέχρι σήμερα.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, σκηνοθετεί επί σειρά ετών στο Κ.Θ.Β.Ε. και το 1985 αναλαμβάνει διευθυντής της Διεθνούς Συνάντησης για το Αρχαίο Δράμα στους Δελφούς, όπου καλώντας και γνωρίζοντας σκηνοθέτες από όλο τον κόσμο, αποφασίζει να ερευνήσει έναν νέο τρόπο προσέγγισης στο πεδίο του αρχαίου δράματος. Το στίγμα που διαμορφώνει παρουσιάζεται για πρώτη φορά με τις Βάκχες, το καλοκαίρι του 1986. Η παράσταση φεύγει για παγκόσμια περιοδεία και διακρίνεται (Φεστιβάλ Μάλαγας). Οι Βάκχες σηματοδοτούν την παγκόσμια καθιέρωση του θιάσου του, «Άττις». Ο Τερζόπουλος συνεργάζεται πλέον με θιάσους και οργανισμούς σε όλο τον κόσμο, ενώ ο θίασος «Άττις» προσκαλείται να παρουσιάσει τη δουλειά του, που έχει ως χαρακτηριστικό την τεράστια ένταση του σώματος, μια κατάσταση έκστασης που προκαλείται από την ιδιαίτερη μέθοδο προετοιμασίας των ηθοποιών.

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΑΤΤΙΣ»
Το Θέατρο Άττις ιδρύθηκε το 1985 στους Δελφούς από τον Θεόδωρο Τερζόπουλο με βασικό στόχο την έρευνα της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας και σημαντικών κειμένων της παγκόσμιας δραματουργίας. Στα 27 χρόνια της δημιουργικής πορείας του, το Θέατρο Άττις έχει παρουσιάσει μόνο στο εξωτερικό  1.850 παραστάσεις. Συνεργάζεται με διεθνή φεστιβάλ και θέατρα του εξωτερικού ως συμπαραγωγός πολυγλωσσικών και πολυπολιτισμικών παραστάσεων. Προωθεί το σύστημα εργασίας του (θεωρία και πρακτική) και έχει διοργανώσει  300 εργαστήρια και 50 θεωρητικά συμπόσια, τα περισσότερα απ' αυτά σε συνεργασία με σημαντικές ακαδημίες θεάτρου. Βιβλία για το Θέατρο Άττις και τον Θ. Τερζόπουλο έχουν εκδοθεί και μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες (ελληνικά, γερμανικά, αγγλικά, τούρκικα, ρώσικα, κινέζικα, πολωνικά) και έχουν δημοσιευθεί πολλά επιστημονικά δοκίμια και άρθρα σε όλο τον κόσμο. Οι παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας του Θεάτρου Άττις, οι οποίες θεωρούνται υποδειγματικές, διδάσκονται σε 30 πανεπιστημιακές έδρες σε όλο τον κόσμο. Στους χώρους του Θεάτρου Άττις διοργανώνονται συχνά εικαστικές εκθέσεις (Κουνέλλης, Ψυχοπαίδης, Τζιώτης, Μεϊμάρογλου, Χρυσικόπουλος κα). Επίσης έχουν φιλοξενηθεί παραστάσεις από το εξωτερικό (Ηλέκτρα, σε σκηνοθεσία Tadashi Suzuki κα). Το Θέατρο Άττις διαθέτει δυο σκηνές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου