Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

40ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας της Johanna Weber για το θέατρο ΑΤΤΙΣ του Θεόδωρου Τερζόπουλου



Η φωτογράφος JOHANNA WEBER σπούδασε γραφικές τέχνες στην Hochschule für Gestaltung στο Offenbach της Γερμανίας. Tο 1991 φοίτησε στην Σχολή Καλών Τεχνών του Düsseldorf. Το 1992 ήταν υπότροφος της Ακαδημίας Κινηματογράφου, Τηλεόρασης και Φωτογραφίας FAMU της Πράγας, όπου το 1993 η πτυχιακή της έκθεση "Τούνελ" τιμήθηκε με το Α΄ Βραβείο ξένου φωτογράφου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Φωτογραφίας.Tο 1998 ήταν υπότροφος του Πανεπιστημίου Princeton των ΗΠΑ όπου μελετούσε την ελληνική φωτογραφία της δεκαετίας 1940 - 1950. Tο 2000 φοίτησε στο London College of Printing αποκτώντας το μεταπτυχιακό δίπλωμα στη δημοσιογραφική φωτογραφία. Δίδαξε φωτογραφία στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, καθώς επίσης και στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Από το 1993 εργάζεται ως φωτογράφος στην Αθήνα. Η έκθεση της "Πρόσωπα από την Αντίσταση: Μνήμη θανάτου, Μνήμη ζωής", καθώς επίσης και το ομώνυμο βιβλίο της (Εκδόσεις Άγρα, Αθήνα 1996), περιόδευσαν σε πολλές ελληνικές πόλεις, καθώς και στο Λονδίνο και στο Νταχάου. Η Johanna Weber παρουσίασε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς επίσης ανέλαβε μεταξύ άλλων και τη φωτογραφική επιμέλεια του αναδρομικού άλμπουμ της Ελληνίδας φωτογράφου Βούλας Παπαϊωάννου σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Άγρα και το Μουσείο Μπενάκη.

Με τον Θεόδωρο Τερζόπουλο συνεργάζεται ως μόνιμος φωτογράφος του σταθερά από το 1992. Υπάρχει μόνιμη έκθεση από τις φωτογραφίσεις των παραστάσεων του θεάτρου Αττις στους χώρους του Θεάτρου στην Αθήνα και έχουν γίνει περιοδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Φωτογραφικό υλικό της από τις παραστάσεις του Θέατρου Άττις βρίσκονται σε όλα τα βιβλία που έχουν εκδοθεί για τον Θεόδωρο Τερζόπουλο και το Θέατρο Άττις.

Οι εικόνες που επιλέξαμε γι αυτή την έκθεση είναι από παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας. Δείχνουν τις «Βάκχες» του Ευριπίδη, τον «Διόνυσο»(μια σκηνική σύνθεση βασισμένη στις Βάκχες του Ευριπίδη και στο μύθο του Γιουρουπάρι των Ινδιάνων της Κολομβίας), τον «Ηρακλή Μαινόμενο» του Ευριπίδη και τους «Πέρσες» του Αισχύλου.
J. W.


ΑΤΤΙΣ
Το Θέατρο Άττις ιδρύθηκε το 1985 στους Δελφούς από τον ΘΕΟΔΩΡΟ ΤΕΡΖΌΠΟΥΛΟ με βασικό στόχο την έρευνα της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας και σημαντικών κειμένων της παγκόσμιας ραματουργίας. Στα 27 χρόνια της δημιουργικής πορείας του, το Θέατρο Άττις έχει παρουσιάσει μόνο στο εξωτερικό .850 παραστάσεις. Συνεργάζεται με διεθνή φεστιβάλ και θέατρα του εξωτερικού ως συμπαραγωγός πολυγλωσσικών και πολυπολιτισμικών παραστάσεων. Προωθεί το σύστημα εργασίας του (θεωρία και πρακτική) και έχει διοργανώσει 300 εργαστήρια και 50 θεωρητικά συμπόσια, τα περισσότερα απ' αυτά σε συνεργασία με σημαντικές ακαδημίες θεάτρου. Βιβλία για το Θέατρο Άττις και τον Θ. Τερζόπουλο έχουν εκδοθεί και μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες (ελληνικά, γερμανικά, αγγλικά, τούρκικα, ρώσικα, κινέζικα, πολωνικά) και έχουν δημοσιευθεί πολλά επιστημονικά δοκίμια και άρθρα σε όλο τον κόσμο. Οι παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας του Θεάτρου Άττις, οι οποίες θεωρούνται υποδειγματικές, διδάσκονται σε 30 πανεπιστημιακές έδρες σε όλο τον κόσμο. Στους χώρους του Θεάτρου Άττις διοργανώνονται συχνά εικαστικές εκθέσεις (Κουνέλλης, Ψυχοπαίδης, Τζιώτης, Μεϊμάρογλου, Χρυσικόπουλος κα). Επίσης έχουν φιλοξενηθεί παραστάσεις από το εξωτερικό (Ηλέκτρα, σε σκηνοθεσία Tadashi Suzuki κα). Το Θέατρο Άττις διαθέτει δυο σκηνές.

Η γνωριμία με τον Θεόδωρο Τερζόπουλο ήταν καθοριστική για μένα. Όταν προτοείδα το θέατρό του το «Άττις» πριν 23 χρόνια στη Γερμανία με συγκλόνισε, άγγιξε την ψυχή μου. Έδειχνε τις «Βάκχες» του Ευριπίδη και το “Yλικό Μήδειας”  του Heiner Muller. Ήδη τότε ασχολιόμουν με την φωτογραφία, αλλά η επιθυμία μου να φωτογραφίσω θέατρο ξύπνησε βλέποντας εκείνες τις παραστάσεις, τις γεμάτες με όμορφες εικόνες και βαθειά ανθρώπινες εκφράσεις και καταστάσεις.
Λίγα χρόνια μετά το 1992 πήγα στη Πράγα στο φημισμένο πανεπιστήμιο για καλλιτεχνική φωτογραφία (FAMU) επειδή βρήκα εκεί έναν από τους μοναδικούς στο κόσμο δασκάλους για θεατρική φωτογραφία, τον Γιάροσλαβ Κρίτσι.
Τότε ξεκίνησαν και τα ταξίδια μου με τον Θεόδωρο Τερζόπουλο και το θέατρο Άττις, φωτογραφίζοντας αμέτρητες πρόβες και παραστάσεις. Ταξίδια στη Ρωσία, Τουρκία, Κίνα , Νότια Αμερική ….Το πιο όμορφο όμως  ταξίδι με τον Θεόδωρο Τερζόπουλο είναι αυτό που δεν  τελείωνει ποτέ:   Ένα ταξίδι προς τα «μέσα», ένα ταξίδι  δημιουργικό, που μου ανοίγει καινούριους και φωτεινούς ορίζοντες , στην τέχνη και στην ζωή μου.
                                                              
                                                             Johanna Weber

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου