Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

«Καλός ως πράξη, χωρίς ουσιαστικό όμως περιεχόμενο»



Θα ήταν άδικο και σίγουρα βιαστικό, να αντιπαρατεθούμε με τον απολογισμό του έργου της Αντιπεριφέρειας Πιερίας και τη δράση της Αντιπεριφερειάρχη κας Μαυρίδου και των συνεργατών της, στο πρώτο εξάμηνο της θητείας της.
Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες της μετάβασης από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή, όπως τον περιορισμό των αρμοδιοτήτων και κυρίως της διαχείρισης κονδυλίων από την Αντιπεριφέρεια, όταν όλα εξαρτώνται από τον Περιφερειάρχη και το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Εκεί εστιάζουμε πρώτιστα και κυρίαρχα την κριτική μας και σίγουρα έχουμε να επισημάνουμε πολλά αρνητικά στην εξάμηνη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας.
Χωρίς να απεμπολούμε την παρουσία μας και το ρόλο μας στην Π.Ε. Πιερίας, τον οποίο πιστεύω διατελούμε με σοβαρότητα και ουσία, στηρίζοντας εκεί που είναι απαραίτητο τις προσπάθειες της Αντιπεριφερειάρχη, καταθέτοντας πάντα τις προτάσεις μας και παρεμβαίνοντας επικριτικά όταν κατά τη γνώμη μας δε γίνονται τα σωστά και απαραίτητα. Για μας κριτική δεν είναι να βρίσκεις και να επισημαίνεις μόνο τα λάθη των άλλων, σωστή κριτική είναι εκείνη που συνοδεύεται από δημιουργικές επισημάνσεις και προτάσεις.
Χαιρετίζουμε λοιπόν καταρχήν την πρωτοβουλία της κας Αντιπεριφερειάρχη για τον εξάμηνο απολογισμό της. Δεν καταλάβαμε βέβαια εάν αυτό ήταν δημόσιος απολογισμός ή συνέντευξη τύπου. Γιατί στο δημόσιο απολογισμό καλούνται όλες οι πλευρές να ακούσουν και να εκφράσουν γνώμη.
Για το περιεχόμενο του απολογισμού είναι φυσικό να μη περιέχει δράσεις και έργα, να περιορίζεται κυρίως σε διαδικαστικά ζητήματα καθώς και σε αναφορές δυσλειτουργιών με την επισήμανση πάντα της υπαιτιότητας τρίτων. Σ’ ένα βαθμό έχει δίκιο. Δεν πρέπει όμως να ξεχνά ότι επί της ουσίας η Αντιπεριφέρεια στην Πιερία είναι η συνέχεια μιας 12χρονης Νομαρχιακής Αρχής στην οποία η ίδια ήταν βασικό μέλος.
Παρόλα αυτά θα επικεντρώσουμε την κριτική μας στους βασικούς συντελεστές της προβληματικής μέχρι τώρα πορείας της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και του Περιφερειακού Συμβουλίου Κ. Μακεδονίας, που δεν είναι άλλοι από την πολιτεία και την ηγεσία της Περιφέρειας.
Η πολιτεία έχει πρώτιστα ευθύνες γιατί μετά την εξάμηνη λειτουργία της Περιφερειακής αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, απέδειξε πως ήταν ανέτοιμη για τη λειτουργία και τη στήριξη της νέας αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης. Έδειξε συμπτώματα ατολμίας, έλλειψης συντονισμού μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων και σε μερικές περιπτώσεις άφησε την αυτοδιοίκησης στην τύχη της, χωρίς συγκεκριμένα υποστηρικτικά μέτρα, θεσμικά και οικονομικά, τα οποία είναι απαραίτητα για τη λειτουργία και τη δομή της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης.
Από την άλλη, η ηγεσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δεν είναι μόνο κατώτερη των περιστάσεων, δεν είναι επί της ουσίας μόνο ανύπαρκτη αλλά και προβληματική για το μέλλον της Περιφέρειας με όσα συμβαίνουν στα υψηλά της κλιμάκια. Καταρχήν δεν υφίστανται Περιφερειάρχης. Ως γνωστό, έχει τεθεί σε αργία με καταδικαστικές αποφάσεις δικαστηρίων. Η δεύτερη μεγαλύτερη και σίγουρα σημαντικότερη Περιφέρεια της χώρας μας διοικείται με αναπληρωτή περιφερειάρχη, με άγνωστη και ρευστή την εξέλιξη στο μέλλον. Αυτά και μόνο αρκούν για να βγάλει κανείς τα συμπεράσματά του και να προβλέψει το μέλλον της περιφέρειας μας.
Δε θα σταθούμε βέβαια στην απουσία απαραίτητων πρωτοβουλιών, στην έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη της Περιφέρειας και των Περιφερειακών Ενοτήτων Κ. Μακεδονίας, στη δυσλειτουργία των υπηρεσιών, στην ανάδειξη των προτεραιοτήτων και των προβλημάτων της Περιφέρειάς μας, στην προώθηση μεγάλων έργων στο ΕΣΠΑ και άλλων χρηματοδοτικών προγραμμάτων, στην συγκρότηση ομάδων ενεργών πολιτών υποστήριξης του έργου της Περιφέρειας, στη συνεργασία με Πανεπιστήμια και άλλα επιστημονικά ιδρύματα και οργανισμούς της Κεντρικής Μακεδονίας, στην αμφίδρομη σχέση και συνεργασία με την πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση, στο άνοιγμα της Περιφέρειας στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια, στην άμεση επαφή και σχέση με τα τους πολίτες των επτά Π.Ε. Όλα αυτά και άλλα πολλά είναι εκτός ατζέντας της ηγεσίας της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας.
Για τους παραπάνω λόγους αντιλαμβανόμαστε, ως μείζονα αντιπολίτευση, πως έχουμε τις δικές μας ευθύνες και σοβαρή δουλειά να επιτελέσουμε. Παρεμβαίνοντας επικριτικά αλλά και δημιουργικά, με προτάσεις και πρωτοβουλίες, και στην πολιτεία αφενός για τις δικές τις υποχρεώσεις και ευθύνες, αλλά κύρια στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ώστε να αποτρέψουμε την ακύρωση της ουσιαστικής του λειτουργίας, επί της ουσίας της ανάπτυξης και της προοπτικής της Περιφέρειας. Και βέβαια της Πιερίας και όλων των άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων της Κ. Μακεδονίας.

Γρηγόρης Παπαχρήστος
Περιφερειακός Σύμβουλος
Επικεφαλής της Παράταξης  «Κεντρική Μακεδονία-Μέτωπο Ανάπτυξης»
στην Π.Ε. Πιερίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου