Το έργο - σταθμός της Πηνελόπης Δέλτα που γέμισε την Παιδική Σκηνή Κατίνα Παξινού και συγκίνησε μικρούς και μεγάλους ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο στην καθιερωμένη καλοκαιρινή περιοδεία του Εθνικού Θεάτρου!
Εκατό χρόνια μετά την πρώτη δημοσίευσή του, το Παραμύθι χωρίς όνομα, σκηνοθετημένο από τον Τάκη Τζαμαργιά, γνωστό τόσο από την καλλιτεχνική όσο και από τη μακρόχρονη παιδαγωγική του πορεία, φέρνει κοντά στο κοινό μία συναρπαστική αλληγορική ιστορία, για όλες τις εποχές και όλες τις ηλικίες, με αναπάντεχα επίκαιρα μηνύματα, που επιτρέπει στην ελπίδα να ανθίσει.
Το έργο
Σε ένα μακρινό βασίλειο, ο Βασιλιάς φροντίζοντας μόνο για την διασκέδαση και την καλοπέραση του, έχει αδειάσει το θησαυροφυλάκιο της χώρας. Οι κάτοικοι υποφέρουν και εγκαταλείπουν σιγά σιγά τον τόπο τους μέχρι που ο γιος του, το μικρό βασιλόπουλο, αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Με σύμμαχο την μικρή αδερφή του, ξεκινάει μια πορεία, γεμάτη περιπέτειες και δυσκολίες, αλλά το θάρρος και η ακλόνητη πίστη του στους ανθρώπους θα τον βοηθήσουν να χαρίσει ξανά στο βασίλειό του όλα όσα έχει χάσει.
Η ταυτότητα της παράστασης
Διασκευή: Βαγγέλης Ραπτόπουλος – Τάκης Τζαμαργιάς
Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς
Σκηνικά: Γιάννης Θεοδωράκης
Κοστούμια: Κέννυ Μακλέλλαν
Κούκλες-Διδασκαλία κουκλοθεάτρου: Αντιγόνη Παρούση
Μουσική-Στίχοι: Δημήτρης Μαραμής
Μουσική Διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Βίντεο: Παναγιώτης Ράπας
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Βοηθός σκηνοθέτη: Σμαρώ Κώστια
Παίζουν: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Δημήτρης Βέργαδος, Γρηγόρης Γαλάτης, Σοφιάννα Θεοφάνους, Μαίρη Λούση, Μάνος Καρατζογιάννης, Κωνσταντίνος Καρβέλης, Μιχάλης Κοιλάκος, Πέτρος Σπυρόπουλος, Φωτεινή Τιμοθέου, Δημήτρης Φραγκιόγλου, Κατερίνα Φωτιάδη, Στράτος Χρήστου
Φωτογραφίες: Μιχάλης Κλουκίνας
Πληροφορίες για τύπο:
Τμήμα Προβολής και Επικοινωνίας
τηλ. 210.5288164
----------------------------------------------------
----------------------------------------------------
Σημείωμα σκηνοθέτη
Το «Παραμύθι χωρίς όνομα» της Πηνελόπης Δέλτα μιλάει για το Βασιλόπουλο που κρύβουμε μέσα μας, για τον αφανή Έλληνα, που σε δύσκολες ιστορικές περιόδους απογοητεύεται, σχεδόν πληγώνεται, αλλά βρίσκει το κουράγιο και τη δύναμη να ελπίζει σ’ έναν καλύτερο κόσμο και να παλεύει γι’ αυτόν.
Γραμμένο σε μια εποχή δύσκολη, από μια γυναίκα που αγάπησε τον τόπο μας, το έργο μίλησε απευθείας στα παιδιά για τα καλά και τα κακά της φυλής μας. Η Πηνελόπη Δέλτα κατάφερε με τη γραφή της να φωλιάσει μέσα τους την πίστη για το συλλογικό «καλό».
Η παράστασή μας, πιστή στο πνεύμα του βιβλίου, φωτίζει το σήμερα και στοχεύει να θερμάνει τις ψυχές των παιδιών και να θεριέψει μέσα τους το σπόρο της ελπίδας για αξίες κοινωνικές και πανανθρώπινες.
Τάκης Τζαμαργιάς
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου