Όταν κάποιος δει στην Αγία Παρασκευή, στους πρόποδες τού Υμηττού, την πινακίδα προς: «Μονή Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Κυνηγού», ίσως σκεφτεί, ότι το όνομα τής μονής πιθανώς να προήλθε από κάποιο μοναχό, που πιθανώς κυνηγούσε λαγούς κι άλλα άγρια ζώα, προκειμένου να επιβιώσει στο βουνό. Στο Βυζαντινό Μουσείο όμως, εκτίθεται η εικονιζόμενη μαρμάρινη πλάκα από τη μονή, όπου αναγράφεται το πλήρες όνομά της: Μονή αγίου Ιωάννου Προδρόμου (τού Κυνηγού των Φιλοσόφων).
Η «Ελεύθερη Έρευνα» επισκέφτηκε το συγκεκριμένο μοναστήρι (εκεί ψηλά στον Υμηττό) και διαπίστωσε, ότι δεν κυνηγούσαν μόνο φιλοσόφους, αλλά και αρχαία γλυπτικά κι αρχιτεκτονικά έργα, τα οποία, αφού κατέστρεψαν, ενσωμάτωσαν (από την πολλή ...αγάπη) στις μεταγενέστερες κατασκευές τους ή απλά τα πέταξαν.
Για τού λόγου το αληθές, παρατίθενται οι παρακάτω φωτογραφίες.
Πεταμένες αρχαίες κολώνες εμπρός από το μοναστήρι. Επάνω τους τα σύμβολα των κατακτητών: η σημαία τού νεορωμαίικου χρεωκοπημένου κρατίδιου και ο βυζαντινός δικέφαλος.
Μια ακόμα εκκλησία - φρανκεστάιν, κατασκευασμένη από πολλά κι ετετόκλητα υλικά, συμπεριλαμβανομένων σπασμένων αρχαίων τεμαχίων μαρμάρων.
Αρχαίοι κίονες στηρίζουν τον τρούλο τής εκκλησίας. Συνηθισμένη μεσαιωνική πρακτική. Οι ρωμιοί αρχιτέκτονες διατηρούσαν σε ορισμένες περιπτώσεις τις αρχαίες κολώνες εξ ανάγκης, διότι δεν είχαν τις τεχνικές δυνατότητες να στηρίξουν αλλιώς τις κατασκευές τους. Διαβάστε περισσότερα στη Θαμμένη Ελλάδα, βιβλίο, το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν από την «Ελεύθερη Έρευνα».
Αρχαίοι κίονες απ΄ εδώ κι από ʽκει...
Νάτος κι ο κυνηγός των φιλοσόφων!
Οι ρωμιοί προσκυνητές σταυροκοπιόντουσαν εμπρός σε αυτό -το σαν από ταινία θρίλερ βγαλμένο- εικόνισμα, έσκυβαν και το φιλούσαν. Δεν μπορεί να περιμένει τίποτε κανείς από το μέλλον μιας χώρας, τής οποίας τα μυαλά των κατοίκων βρίσκονται σε αυτό το χάλι, σε αυτό τον πνευματικό μεσαίωνα...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου